Motionsløberne AalestrupFølg os på facebook

Følg os på facebook smiley

 

Hvad er fartleg?

 
Fartleg er en træningsmetode, hvor du selv bestemmer farten i din træning. Til forskel for almindelig intervaltræning, hvor både intervallængde, pauselængde og muligvis også tempo er fastlagt gennem hele træningspasset, kan du under en fartleg bruge dit humør, din oplagthed og ruten til at bestemme disse variabler. Det betyder altså, du får en større variation ind i din hårde træning. Du vil måske også føle, at tiden går hurtigere end, hvis du løb dine normale intervaller.
 
 

Praktisk udformning

 
Fartleg kan i praksis gennemføres på forskellige måder. I den reneste form for fartleg findes der ingen begrænsninger på hverken intervallængde, tempo eller pauselængde. Dit humør og din oplagthed bestemmer, hvor hurtigt og hvor langt du løber.
 
Hvis du træner sammen med andre løbere, kan det imidlertid være en fordel at lave nogle fælles regler for fartleg, specielt i en gruppe med løbere på vidt forskelligt niveau. En utrænet løber, der aldrig før har gennemført hård løbetræning vil naturligvis finde det meget anstrengende at løbe alt for lang tid i et højt tempo. Den trænede løber kan derimod løbe i længere tid i et højt tempo.
 
Derfor kan det være en fordel at sætte et regelsæt op. Det kan fx være, at der kun må foretages intervaller, som varer mellem 30 sek og 1 min. Eller at pauserne mellem intervallerne skal have cirka samme varighed som intervallængden. Og at den samlede tid i højt tempo ikke må overskride 15 min. På denne måde kan en stor gruppe løbere med forskellige forudsætninger træne sammen, idet de løbere der løber hurtigst vender om og henter de andre løbere i pauserne - i et stille og roligt tempo.
 

Udnyttelse af terræn

 
Fartleg er en fantastisk træningsmetode at bruge, hvis du ønsker at udnytte dit løbeterræn på bedst mulige måde. Løber du i bakket terræn, kan du vælge at spurte op af bakker og jogge nedad. Bor du og løber inde i midtbyen, kan du bruge vejskilte og lygtepæle som signal for tempoændring. Løber du på et stisystem, kan du benytte træer osv. Det er kun din fantasi, der sætter grænsen for træningens udformning.
 
 

Godt alternativ

 
Fartleg er et godt alternativ til normal intervaltræning. Det kan være en god træningsmetode at benytte for de løbere, der ikke er vant til at træne i højt tempo. Ved at benytte fartleg, bestemmer du nemlig selv, hvor hård din træning skal være. Med andre ord, fartleg giver kroppen mulighed for at vænne sig til at træne hårdt.
Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk